30711

Yule jest sabatem obchodzonym 20 lub 21 grudnia w dniu przesilenia zimowego – najkrótszy dzień roku. Jest to bardzo starożytne święto.Czas ten uważano za bardzo magiczny, ponieważ ciemność ustępowała światłu. Z tego powodu w wielu kulturach było symbolem odrodzenia duchowego i religijnego. Yule trwało 12 dni. W zasadzie przesilenie zimowe wybrano jako datę urodzin wielu bóstw: Dionizosa, Mitry, Heliosa, Horusa i Jezusa. Zauważcie, że przypadają one wszystkie na 25 grudnia. 

W święto Yule najczęściej dekorowano dom wiecznie zielonymi roślinami – wieńcami, girlandami…a zwyczajem, który zadomowił się w Polsce, mającym korzenie w tym święcie jest choinka.

Yule-paganism-27419275-320-314

Inną tradycją Yule jest polano. Najlepiej by było dębowe. Było ono podpalane od zeszłorocznego polana i palone całą noc. Kawałek, który został był trzymany do przyszłego roku, a popioły z polana były rozsypywane na polach, by zwiększyć przyszłe plony.

Ołtarz Yule dekoruje się jemiołą i gałązkami ostrokrzewu. Rośliny te według wierzeń miały magiczną i silnie ochronną moc.

Świeczki do przystrajania stołu i ołtarza najlepiej by były w kolorach czerwonych, zielonych i złotych.

2248876

Tłumaczenie zaklęcia i przepisu z obrazka:

Wstań, ukochany lordzie słońca, wstań.

Powróć do nas i zwróć nam światło.

W zimowe dni żyjesz w nas 

jako ukryty płomień.

Wstań znów lordzie Mitro,

wstań zwycięski.

Wassail – grzany cydr

1 galon cydru (z alkoholem lub bez) – galon to około 3,8 litra

6 cynamonowych patyczków

2 łyżeczki do herbaty ziela angielskiego w ziarnach

1 łyżeczka od herbaty goździków i gałki muszkatołowej

cierpkie jabłka

Włóż goździki i ziele angielskie do sitka lub zaparzacza do herbatę. Umieść wszystkie składniki w dużym garnku i podgrzewaj, aż jabłka popękają.

Izabela Gruchalska