Yule jest sabatem obchodzonym 20 lub 21 grudnia w dniu przesilenia zimowego – najkrótszy dzień roku. Jest to bardzo starożytne święto.Czas ten uważano za bardzo magiczny, ponieważ ciemność ustępowała światłu. Z tego powodu w wielu kulturach było symbolem odrodzenia duchowego i religijnego. Yule trwało 12 dni. W zasadzie przesilenie zimowe wybrano jako datę urodzin wielu bóstw: Dionizosa, Mitry, Heliosa, Horusa i Jezusa. Zauważcie, że przypadają one wszystkie na 25 grudnia.
W święto Yule najczęściej dekorowano dom wiecznie zielonymi roślinami – wieńcami, girlandami…a zwyczajem, który zadomowił się w Polsce, mającym korzenie w tym święcie jest choinka.
Inną tradycją Yule jest polano. Najlepiej by było dębowe. Było ono podpalane od zeszłorocznego polana i palone całą noc. Kawałek, który został był trzymany do przyszłego roku, a popioły z polana były rozsypywane na polach, by zwiększyć przyszłe plony.
Ołtarz Yule dekoruje się jemiołą i gałązkami ostrokrzewu. Rośliny te według wierzeń miały magiczną i silnie ochronną moc.
Świeczki do przystrajania stołu i ołtarza najlepiej by były w kolorach czerwonych, zielonych i złotych.
Tłumaczenie zaklęcia i przepisu z obrazka:
Wstań, ukochany lordzie słońca, wstań.
Powróć do nas i zwróć nam światło.
W zimowe dni żyjesz w nas
jako ukryty płomień.
Wstań znów lordzie Mitro,
wstań zwycięski.
Wassail – grzany cydr
1 galon cydru (z alkoholem lub bez) – galon to około 3,8 litra
6 cynamonowych patyczków
2 łyżeczki do herbaty ziela angielskiego w ziarnach
1 łyżeczka od herbaty goździków i gałki muszkatołowej
cierpkie jabłka
Włóż goździki i ziele angielskie do sitka lub zaparzacza do herbatę. Umieść wszystkie składniki w dużym garnku i podgrzewaj, aż jabłka popękają.
Izabela Gruchalska
Tradycja mówi, by w noc przesilenia w ogniu, w którym płonie polano Yule spalić gałązkę ostrokrzewu. Razem z nią spalają się wszelkie kłopoty i nieszczęścia z minionego roku.